Doopsgezinde Gemeente AalsmeerJaarthema

Home » Wat geloven wij? » Jaarthema

Jaarthema

De Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer heeft elk jaar een thema waarmee gewerkt wordt.

Jaarthema 2022-2024

Een wereld van verschil

Sinds 2016 is de Pelgrimage van Vrede en Gerechtigheid, aangereikt door de Wereldraad van Kerken, in onze doopsgezinde geloofsgemeenschap leidend bij het vaststellen van de landelijke jaarthema’s. In de Gemeente volgen we deze Pelgrimage van Vrede en gerechtigheid. De thema’s van de afgelopen jaren waren: ‘Blinde vlekken’, ‘Zo goed als nieuw’, ‘Geef mij nu je angst …’, ‘Van waar komt mijn hulp?’, ‘Thuis op aarde’ en ‘Nieuw Doopsgezind Peil’.

In de twee seizoenen 2022-2023 en 2023-2024 volgen we het thema ‘Een wereld van verschil’. Het thema is gebaseerd op de grote ongelijkheid tussen rijken en armen op de wereld en de kansen en mogelijkheden die iemand heeft – of juist niet heeft – omdat hij of zij bij een van de deze groepen hoort. Grote ongelijkheid, een daadwerkelijk verschil. Kunnen wij hier nog een verschil in maken. Of is dat juist het probleem?? Hebben wij dat verschil niet al gemaakt? Want wie anders dan wijzelf hebben al die ongelijkheid veroorzaakt? Wie anders dan wijzelf sluiten mensen uit, benadelen hen, behandelen hen niet zoals ze behandel horen te worden? Als mens slagen we er niet in om ons naar andere mensen toe als mens te gedragen. Kunnen we daar dan nog een positief verschil in maken?

In vieringen, met name Startzondag, in gesprekskringen, in ons gemeenteblad Levenslicht en ook bij onze ontmoetingen met de partnergemeenten uit Duitsland komt het jaarthema veelvuldig aan bod.

Lees meer over het jaarthema op de site van Doopsgezinden.nl via deze link. Daar vindt u ook de podcast-serie ‘k voel de winden Gods vandaag’ en speciale uitgaven over het jaarthema: Mondig en Mondig+.

jaarthema 2022-2023 Doopsgezinden