Doopsgezinde Gemeente AalsmeerStichting de Binding

Home » Wat doen wij? » Stichting de Binding

De Binding is een stichting die zich sinds 1972 richt op welzijnswerk voor jeugd en jongeren in Aalsmeer en Kudelstaart. Voornamelijk bekend van de kampen, maar zoveel meer. De Binding organiseert allerlei activiteiten voor en met jeugd en jongeren uit de regio. De Binding is een begrip in Aalsmeer. Jaarlijks doen vele honderden kinderen mee aan de verschillende activiteiten die De Binding samen met tientallen vrijwilligers regelt en organiseert. De Binding heeft haar kantoor in Zijdstraat 53.

Geschiedenis van de Bindingkampen

Het allereerste Doopsgezinde Aalsmeerse jongerenkamp, een kringkamp, werd georganiseerd door de Doopsgezinde Gemeente in Aalsmeer in 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In 1948 werden de eerste Aalsmeerse kinderkampen georganiseerd. In de kinderkampen wordt (nog steeds) de basis gelegd voor het kampleven. De jongste kinderkampen gingen (tot 2017) naar (kampeer)boerderij ‘De Baankreis’ van de familie Boschloo in Almen (bekend van de bolussen) en sliepen daar in grote tenten. Een andere vaste kamplocatie in Nederland (tot 1985) was Elspeet en op Texel komen we ook al sinds 1950.

Vanaf 1959 worden er jongerenkampen georganiseerd naar het buitenland. Ook voor de buitenlandkampen zijn jarenlang dezelfde kamplocaties bezocht: Kronberg in de Taunus (Duitsland) en het Bregenzerwald (Schwarzenberg, Schröcken, Hittisau en Schetteregg) in Oostenrijk. Naast deze locaties zijn er in binnen- en buitenland nog vele andere plaatsen bezocht.

De kampen werden tot 1972 georganiseerd vanuit de Doopsgezinde Gemeente in Aalsmeer. Vanaf 1972 is het organiseren van de kampen overgenomen door Stichting De Binding in Aalsmeer. Het organiseren van de kampen werd weliswaar nog steeds door dezelfde vrijwilligers gedaan, maar nu onder een andere noemer.

Meer over de kampen, klik hier
Meer over de geschiedenis van de kampen, klik hier

Kerstwijding

Een andere activiteit van de Bindingjongeren is de jaarlijkse ‘Kerstwijding’ op 24 december (’s middags en ’s avonds), een eigentijds muzikaal theaterstuk, geschreven en opgevoerd door jongeren. Een jaarlijks hoogtepunt, dat volle zalen trekt.

De Doopsgezinde Gemeente steunt het werk van de Binding en heeft dat ook in een intentieverklaring vastgelegd. Contactpersoon vanuit de Doopsgezinde Gemeente: Jan Joore, j.joore@dgaalsmeer.nl

DGA De Binding Kerstwijding Doopsgezinde Kerk