Doopsgezinde Gemeente AalsmeerZin-Inn

Home » Wat doen wij? » Zin-Inn

Ruimte voor ontmoeting en gesprek

De Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer biedt open ruimte voor ontmoeting en gesprek, de Zin-Inn. Het Zin-Inn programma is samenbindend en vredestichtend en spitst zich toe op geloof, zingeving en maatschappij. De Zin-Inn groeit vanuit een doopsgezinde visie op mens en wereld.

Gedurende het gehele jaar worden er diverse Zin-Inn activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, cursussen, muziekavonden en maaltijden. Ook organiseert de Zin-Inn de KliederZin. In de agenda op deze website of onder het kopje Nieuws kunt u de activiteiten vinden. Twee keer per jaar verschijnt er een nieuwe flyer met alle activiteiten van de Doopsgezinde Gemeente, waaronder het Zin-Inn programma. Natuurlijk kunt u er ook in Levenslicht over lezen.

De nieuwe Zin-Inn flyer voorjaar 2023 is uit

Download hier de flyer met het voorjaarsprogramma 2023.

DGA Zin-Inn lezing 600x450

Zin-Inn Lezingen

De Zin-Inn biedt lezingen aan over maatschappelijke zaken, kunst, spiritualiteit en meer. Zo heeft Karin Amatmoekrim, journaliste van ‘De Correspondent’ gesproken over onze verborgen geschiedenis, heeft auteur Rosita Steenbeek een avond met ons uitgedacht wie onze naaste is, is er iemand van Tony’s Chocolonely op bezoek geweest over Fair Trade, heeft Neerlandicus Jos Scheren een cursus verzorgd over Spinoza en kwam filosoof en theoloog Gerko Tempelman spreken over zijn boek ‘Ongeneeslijk religieus’. Daarnaast hebben we elk seizoen ruimte voor lokale sprekers, uit onze eigen gemeenschap. Wij geloven namelijk dat deze sprekers een podium verdienen om te vertellen over bijvoorbeeld Reiki, de situatie van vluchtelingen op Lesbos, het rechtssysteem of de onderwijsbevordering in Nepal.

 

Zin-Inn Cursussen

De Zin-Inn biedt ook elk seizoen een cursus aan op het snijvlak van religie en maatschappij of mindfulness. Hier een greep uit de cursussen: Zentangle, Sacred Dancing, Filosofie, Dag Hammarskjöld, Spinoza.

 

KliederZin

De Kliederkerk is een nieuw initiatief in Nederland, sinds een paar jaar zijn er op verschillende plekken Kliederkerken. In onze Gemeente gebruiken we de term KliederZin.

De Kliederkerk is begonnen in Engeland met MessyChurch. Het gaat erom dat het leven rommelig is, dingen lopen niet altijd goed, met een rommelig huishouden, dubbele afspraken, maar ook de storm buiten en de wilde manier waarop de natuur groeit; God heeft ons een wereld gegeven die ‘messy’ is. Waarom zitten we dan zo netjes recht in de kerkbanken, braaf te luisteren? Dit is voor sommige mensen fijn, maar voor veel mensen is het ook heel fijn om rommelig de kerk te beleven, omdat dit bij ons en onze wereld past. Dit is het idee achter de Kliederkerk.

We zetten alle leeftijden bij elkaar; ouderen kunnen een voorbeeld zijn voor kinderen, kinderen kunnen volwassenen helpen door ze uit te dagen en op een andere manier te laten kijken, iedereen kan elkaar helpen en op een andere manier dingen leren. De opdrachten zijn in principe dus gemaakt op een manier waar iedereen wat van leert. Leuk voorbeeld was de marshmallowtoren: bouw met twintig ongekookte sprieten spaghetti, een meter plakband en een meter touw een toren, met bovenop de marshmallow. Het leverde verschillende soorten werkwijzen op én bijzondere discussies.

De KliederZin-bijeenkomsten worden 4 keer per jaar gehouden op de zondagmiddag.

 

Maaltijdgroep

Sinds het najaar van 2016 komt de maaltijdgroep op de eerste woensdag van de maand samen. Verschillende mensen van de groep nemen het koken op zich, terwijl anderen de tafel dekken, een opening verzorgen of afruimen. Samen maken we er dus een gezellig moment in de dag van. Want samen eten en samen delen is altijd fijn. De maaltijdgroep is voor iedereen; alle leeftijden en achtergronden. We willen natuurlijk wel kunnen inschatten voor hoeveel mensen we ongeveer gaan koken, dus het is fijn als u zich van tevoren aanmeldt.

 

Music-Inn

Music-Inn is een muzikaal programmaonderdeel voor zingeving, waarbij steeds één componist centraal staat. De verhalen van verteller Al Tas vervlechten het leven en de muziek van de componist, terwijl pianiste Wilma Broere en haar leerlingen diverse stukken op de vleugel spelen. Ga er lekker voor zitten en geniet van de prachtige muziek en de fascinerende verhalen.

U kunt hier terugluisteren- en kijken naar de meest recente Music-Inn over Chopin. Eerdere opnamen zijn te vinden op ons YouTube-kanaal. De opnamen en montages zijn van Leon de Graaff.

DGA cursus Zin-Inn Zentangle 600x450
DGA KliederZin 600x450
DGA Zin-Inn Maaltijd-Inn 600x450
DGA Zin-Inn Music-Inn 600x450