Doopsgezinde Gemeente AalsmeerPartnergemeenten

Home » Wat doen wij? » Partnergemeenten

In 1988 stelde ds. Jeltje de Jong voor om contact op te nemen met de stichting LWG (Landelijke Werkgroep Gemeentecontacten) om een partnergemeente te zoeken achter het IJzeren Gordijn op een reisafstand van een dag.

In 1989 is er briefcontact ontstaan met twee gemeenten bij Dresden. In november 1989 gaan vier mensen vanuit Aalsmeer per trein met hun visum op reis naar het onbekende. Dit waren ds. Jeltje de Jong, Lenie Woelinga, Maria Keessen en Joop Kramer. Na een lange reis worden zij in Dresden van het station afgehaald en moeten zij zich melden bij de politie.

De ontvangst in de dorpen (Großerkmannsdorf en Kleinwolmsdorf) is gastvrij maar de dorpsgenoten mogen eigenlijk niet merken dat er bezoek is uit het Westen.

In 1990, na de val van de muur, komen de Duitsers met een groep bij ons op bezoek in Aalsmeer en dit levert emotionele gesprekken op. Na die tijd bezoeken wij elkaar ieder jaar in het begin van de zomer, afwisselend: het ene jaar ontmoeten we elkaar in Aalsmeer, het andere jaar in Großerkmannsdorf en Kleinwolmsdorf. Dit zijn altijd waardevolle weekenden, ook voor de jeugd. Tijdens deze weekenden werken we ook met de jaarthema’s.

Inlichtingen bij: Anneke Eveleens en Arida van Oudenallen, cie-partnergemeenten@dgaalsmeer.nl

DGA - Eilanddienst met Partnergemeenten - 600x450