Doopsgezinde Gemeente AalsmeerQuiltgroep en Handwerkclub

Home » Wat doen wij? » Quiltgroep en Handwerkclub

Quiltgroep

In de Gemeente is een groep vrouwen actief met het maken van quilts. De groep komt elke donderdagochtend om 10.00 uur bij elkaar in het kerkgebouw.

De groep heeft ongeveer twintig leden. Een aantal van hen is zelf ook actief en een aantal komt voornamelijk voor de gezelligheid. Al sinds 1987 wordt er elk jaar opnieuw aan een gezamenlijke quilt gewerkt die vervolgens in november op de Bazar verloot wordt. Omdat niet iedereen altijd aan de quilt kan werken worden er ook kleinere dingen gemaakt voor de verkoop, zoals pannenlappen, tassen, kussens, etc.

Het sociale aspect, een heel gezellige ontmoeting op donderdagmorgen, vervult een grote rol voor deze groep. Met elkaar wordt een patroon voor de volgende quilt gezocht. Soms zijn er stofjes in voorraad en soms worden nieuwe stoffen aangeschaft. Dat hangt ook heel erg af van het patroon. Thuis kun je verder werken aan de blokken. Na ongeveer drie tot vier maanden moet de ‘top’, bestaande uit heel veel blokken, klaar zijn en vervolgens wordt de quilt samengesteld. De top, een laag fiberfill en de achterkant worden aan elkaar geregen en het echte quiltwerk kan beginnen, het doorpitten van de drie lagen. Af en toe wordt een quilttentoonstelling bezocht. Die zijn er tegenwoordig genoeg in Nederland. Regelmatig komen er mensen kijken naar ons werk.
De quiltgroep werkt van harte mee aan het project Comforters, een initiatief van Doopsgezind WereldWerk, waarbij ‘troostdekens’ worden gemaakt voor mensen in rampgebieden.

Inlichtingen: Jacqueline Tas-Baardse, quiltgroep@dgaalsmeer.nl

De Handwerkclub

Iedere dinsdagmiddag van 14.30 tot 16.30 uur treft u in de Bindingzaal een zeven- of achttal dames aan die vanuit een lange geschiedenis nog altijd samenkomen om voor diverse goede doelen te breien en te borduren. Ook al kent de groep een meer dan 150 jaar lange geschiedenis, zij is up-to-date gebleven.

Zo breien zij sokken en stroppen (handschoenen zonder vingers), poppenkleding, maar ook hippe shawls en mutsen en vrolijke kniekousen, ook speciaal voor motorrijders(!). Naast goede doelen kunnen er ook bestellingen worden geplaatst en verzoekjes ingediend. Het borduurwerk vindt u terug op gastendoekjes en handdoeken, die op de jaarlijkse Bazar in de stand van de handwerkclub te vinden zijn.

Waarom zou u ook niet eens een kijkje gaan nemen?

Het zijn gezellige middagen met voldoende rustpunten om u te concentreren. Laat u een keer een steekje vallen of bent u de draad kwijt… dan wordt u op weg geholpen. Er zijn twee pauzes met een kopje koffie en thee en per toerbeurt wordt er iets lekkers meegenomen. Kosten zijn er niet aan verbonden.

Meer informatie: Corrie Cuiper, handwerkclub@dgaalsmeer.nl

DGA Quiltgroep
DGA Fairtrade Kerk - Groene Kerk