Doopsgezinde Gemeente AalsmeerGemeenteavond ‘Erfgoed en identiteit’ op 2 oktober

Maandag 2 oktober komt Mirjam van Veen, hoogleraar Geschiedenis van het Doperdom aan het Doopsgezind Seminarium naar Aalsmeer. Ze neemt ons mee naar de betekenis van erfgoed voor de identiteit van Doopsgezinden. Doopsgezinden zijn rijk aan erfgoed: wandborden, verhalen over gevluchte voorouders, boeken uit een ver verleden, de Martelaarsspiegel… Dit erfgoed geeft uitdrukking aan de doopsgezinde identiteit en vormt die identiteit. Erfgoed is zowel materiaal als immaterieel. Tot het doopsgezinde erfgoed behoren concrete voorwerpen, maar ook verhalen, idealen. Erfgoed is belangrijk: het is niet toevallig dat tijdens grote mondiale conflicten mensen elkaars erfgoed vernietigen. In Nederland wordt de discussie over religieus erfgoed steeds belangrijker. Mede door de secularisatie wordt de vraag steeds belangrijker wat we moeten met al dat religieus erfgoed en vooral: hoe kunnen we de betekenis van het erfgoed duidelijk blijven maken aan mensen die met geloof en kerk niet zo veel meer hebben?

Welk voorwerp heeft u thuis?

Heeft u thuis een voorwerp dat voor u hoort bij die doopsgezinde identiteit? Neem het mee naar deze Gemeenteavond.

De avond wordt gehouden in de Bindingzaal van de Doopsgezinde Kerk. Ze begint om 20 uur en duurt tot ca. 22.00 uur. Vanaf 19.30 bent u welkom voor een kopje koffie en thee. Van harte welkom.

Meer nieuws

Geslaagde Bazar ondanks regen

Geslaagde Bazar ondanks regen

Dankbaar kijken we terug op een geslaagde Bazar met een geweldige opbrengst! De dag begon nog droog, maar rond de start van de jaarlijkse Bazar van...

Lees meer