Doopsgezinde Gemeente AalsmeerVeertigdagentijdproject 2021 voor Because We Carry

‘Icarrybags’ voor pas bevallen vrouwen

Hoe prachtig het ook is buiten, ik kan alweer verlangen naar de lente, de opkomende bloemen en de verwarmende zon… Ook op Lesbos zijn ze daar erg aan toe denk ik, de wintertijd is daar rampzalig. In het nieuwe kamp Moria, uit de grond gestampt nadat een brand het oude kamp totaal verwoestte, zijn de omstandigheden verschrikkelijk. Bij regen zijn de nieuwe tenten niet droog te houden en lopen ze onder water, omdat er geen afwateringssysteem is. Bij vorst is het in de tenten hooguit een paar graden warmer. Veel te weinig douches en toiletten waar het ook nog eens onveilig is om als kind of vrouw alleen naartoe te gaan. Veel beloftes maar er gebeurt te weinig.

De Nederlandse Stichting Because We Carry is werkzaam in de vluchtelingenkampen op Lesbos en in haar laatste nieuwsbrief gaf zij aan dat de situatie helaas slechter is dan vijf jaar geleden. Ondanks dat vele hulporganisaties ter plekke actief zijn. Maar het lijkt vechten tegen de bierkaai, er is geen doorstroming naar Europese landen en de kampen zijn overvol.Toch zijn er lichtpuntjes en probeert o.a. Because We Carry te doen wat binnen haar mogelijkheden ligt. In het nieuwe Moria proberen de werkers en vrijwilligers van de stichting de omstandigheden voor jonge vrouwen, zwangeren en jonge moeders met hun pasgeboren kinderen te verbeteren. Zij willen heel graag een zg. ‘safe shelter’ realiseren waar deze vrouwen elkaar kunnen ontmoeten, vragen kunnen stellen en tips kunnen krijgen, adviezen m.b.t. (voorkomen van) zwangerschap en bevalling. Daarnaast loopt er al een project van de ‘IcarryBags’, waarvoor de opbrengst van onze collectes gebruikt gaat worden. Elke pas bevallen kraamvrouw krijgt bij ontslag uit het ziekenhuis een IcarryBag mee, een grote tas met de meest essentiële spulletjes voor de eerste periode met de baby. Dus dat betekent luiers, kleertjes, een dekentje, verzorgingsproducten voor moeder en kind, kraamverband etc. Alles wat lokaal verkrijgbaar is wordt ter plaatse ingekocht,
de rest wordt in ons land ingezameld. Op het moment worden er ongeveer 30 tassen per week uitgedeeld maar er zijn er veel meer nodig. We hopen daar met de veertigdagencollecte een flinke bijdrage aan te kunnen leveren. De aanvraag is ook ingediend bij OSA en we hopen natuurlijk dat het bedrag dan verdubbeld kan worden.

Overigens begint de Veertigdagentijd een paar weken eerder dan de collectes. Die zijn gepland van
14 maart tot en met Pasen op 4 april, in totaal 5 keer.
Voor meer info zie: www.becausewecarry.nl.

Namens Tabitha Jolande Amorison

Meer nieuws