Menno Simons-lezing in Leeuwarden

Nieuws

20 september 2012

Menno Simons-lezing in Leeuwarden

De lezing van De Swaan, die plaatsvindt op zaterdagmiddag 20 oktober aanstaande in Leeuwarden, zal gaan over het onderwerp ‘massaal geweld als manifestatie van het kwaad’. De lezing is ook via internet te beluisteren, voor meer informatie klik hier.

‘Met deze lezing’, vertelt voorzitter Otto Bleker, ‘willen we onze rol en positie als klein kerkgenootschap in een snel veranderende maatschappij bediscussiëren. Maar dan door iemand van buiten onze eigen geloofsgemeenschap, een prominent op zijn of haar eigen vakgebied. De Swaan is dat zeker en we zijn dan ook zeer content dat hij bereid is de eerste Menno Simons-lezing te verzorgen. Het moet een jaarlijks terugkerend evenement worden, waarbij we kerk en wereld bij elkaar brengen rondom een thema dat belangrijk is voor doopsgezinden. Het onderwerp ‘massaal geweld’, en dan vooral de vraag hoe mensen daar toe komen, is een belangrijk thema voor doopsgezinden, voor wie vrede en geweldloosheid doorgaans een belangrijk aspect van hun geloof vormen.’

De Swaan won in 2008 de P.C. Hooft-prijs en werd daarnaast bekend als columnist van NRC Handelsblad. Momenteel werkt De Swaan aan een boek over massaal geweld, een onderwerp waar hij zich al geruime tijd mee bezig houdt. ‘Nog niet zo lang geleden gold de opstandigheid tegen God als het ergste kwaad’, vertelt De Swaan. ‘Nu zijn mensen eerder geneigd om massaal geweld te zien als het ergste kwaad dat er is. En steeds zoeken geleerden naar het moment in de geschiedenis dat de mens tot het geweld verviel. Ze komen tot hun daden omdat ze in een bepaalde situatie terechtgekomen zijn. Massamoordenaars zijn gewone mensen. Het zijn de regimes die mensen tot massamoordenaars maken. Jij en ik zouden tot hetzelfde in staat kunnen zijn’, zo blikt De Swaan alvast vooruit.

De Menno Simons-lezing is een initiatief van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit en wordt gehouden op zaterdag 20 oktober 2012, aanvang 14.45 uur, in het kerkgebouw van de doopsgezinde gemeente in Leeuwarden (Wirdumerdijk 16). De toegang is gratis en staat open voor alle geïnteresseerden. De lezing is vernoemd naar de Nederlandse kerkhervormer Menno Simons, grondlegger van de internationale doopsgezinde geloofsgemeenschap.

 

 

 

« Terug

Agenda

22
juli

Kerkdienst | ds. Wies Blomjous

Aanvang 10:00 uur

Lees verder >

Nieuws

14 juli 2018

Nieuws uit Vledder | Ouderenreis 2018

Lees verder >

8 juli 2018

Terugblik Ringdag

Lees verder >

2 juli 2018

Afscheid ds. Liesbet Geijlvoet - een fotoverslag van 24 juni

Lees verder >

18 juni 2018

Gelegenheidskoor voor Vredesdienst op 16 september

Lees verder >

4 juni 2018

Extra Gemeentevergadering op 22 juli

Aanvang 11.30 uur

Lees verder >

Preken

15 juli 2018

Preek 15-07-2018 | Zr. F. Riesmeijer

Lees verder >

Levenslicht

21 juli 2018

Levenslicht nr. 4 - juni 2018

Lees verder >

© Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer Colofon Disclaimer Sitemap

Aalsmeer.nu | Lab 35