Geloofsgespreksgroep gaat van start!

Actueel

Nieuws

19 september 2011

Geloofsgespreksgroep gaat van start!

Leerhuis najaar 2011: Verhalen over Schepping en Paradijs

Op drie leerhuisavonden (donderdag 29 september, 20 oktober en 10 november) gaan we ons verdiepen in de joodse uitleg van de scheppingsverhalen en het paradijsverhaal uit Genesis 1, 2 en 3. Geen geschiedenisverhalen die we nu eens op waarheid gaan toetsen en waar we heftige discussies over gaan voeren in de sfeer van ‘welles en nietes’. Wel verhalen uit een ver verleden, de tijd van de Babylonische ballingschap, die een bepaalde kijk op belangrijke levensvragen geven zoals: Wie is de mens eigenlijk? Wie is God in deze verhalen en hoe verhouden mens en God zich tot elkaar? Op welke manier is de mens verbonden met zijn omgeving, met de natuur, de planten en de dieren? Wat gebeurde er in het paradijs, de gebeurtenis die we ‘zondeval’ zijn gaan noemen?

Voor de rabbijnen vragen die altijd als actueel gezien werden en daarom het bestuderen meer dan waard. Juist in tijden waarin het leven op aarde bedreigd wordt, is het goed deze oerverhalen te lezen. Terugkeer naar de bronnen van waaruit je leeft, is mijns inziens in onze tijd, vol van geweld tegen mensen en vol van bedreiging van de natuur, van wezenlijk belang. Maar, zo leren we van de joodse traditie, het is ook gewoon leuk, geinig, om met deze verhalen bezig te zijn. Ik hoop dat u dat zult gaan merken.

We gaan ‘lernen’, dat wil zeggen dat we de tekst nauwkeurig lezen en leren van de rijke uitleg van de rabbijnen aan wie niets ontging in de teksten. Maar ook, niet minder belangrijk, zullen we leren van elkaar. We zullen niet alles van deze verhalen kunnen doen op drie avonden, maar dat geeft niet. Als we maar zo ermee bezig zijn dat we er voor ons leven uit leren en het ons hart raakt.

Ik zie en hoor u dan ook graag om deze verhalen met elkaar te beleven.

Afke Maas-Smilde

Informatie: Ds. Liesbet Geijlvoet.

« Terug

Agenda

19
september

Vredesweek | jongerenactiviteit

Aanvang 20:00 uur

in de Bindingzaal

Lees verder >

Nieuws

9 september 2018

Flyer met activiteiten van september t/m januari

Lees verder >

29 augustus 2018

Programma Vredesweek 2018 - 'Generaties voor Vrede'

Activiteiten van 16 t/m 22 september

Lees verder >

27 juli 2018

17e nieuwsbrief van de commissie duurzaamheid

Lees verder >

Preken

26 augustus 2018

Preek 26-08-2018 | Dhr. W. van Bloemen

Lees verder >

Levenslicht

9 september 2018

Levenslicht nr. 5 - juli/augustus 2018

Lees verder >

© Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer Colofon Disclaimer Sitemap

Aalsmeer.nu | Lab 35