Leerhuis o.l.v. Afke Maas-Smilde

Nieuws

10 oktober 2011

Leerhuis o.l.v. Afke Maas-Smilde

De derde avond vindt op 10 november plaats in de bezinningsruimte van Zorgcentrum Aelsmeer op de 2e etage.

Verhalen over Schepping en Paradijs

Op drie leerhuisavonden (donderdag 29 september, 20 oktober en 10 november) gaan we ons verdiepen in de joodse uitleg van de scheppingsverhalen en het paradijsverhaal uit Genesis 1, 2 en 3. Geen geschiedenisverhalen die we nu eens op waarheid gaan toetsen en waar we heftige discussies over gaan voeren in de sfeer van ‘welles en nietes’. Wel verhalen uit een ver verleden, de tijd van de Babylonische ballingschap, die een bepaalde kijk op belangrijke levensvragen geven zoals: Wie is de mens eigenlijk? Wie is God in deze verhalen en hoe verhouden mens en God zich tot elkaar? Op welke manier is de mens verbonden met zijn omgeving, met de natuur, de planten en de dieren? Wat gebeurde er in het paradijs, de gebeurtenis die we ‘zondeval’ zijn gaan noemen?

Voor de rabbijnen vragen die altijd als actueel gezien werden en daarom het bestuderen meer dan waard. Juist in tijden waarin het leven op aarde bedreigd wordt, is het goed deze oerverhalen te lezen. Terugkeer naar de bronnen van waaruit je leeft, is mijns inziens in onze tijd, vol van geweld tegen mensen en vol van bedreiging van de natuur, van wezenlijk belang. Maar, zo leren we van de joodse traditie, het is ook gewoon leuk, geinig, om met deze verhalen bezig te zijn. Ik hoop dat u dat zult gaan merken.

We gaan ‘lernen’, dat wil zeggen dat we de tekst nauwkeurig lezen en leren van de rijke uitleg van de rabbijnen aan wie niets ontging in de teksten. Maar ook, niet minder belangrijk, zullen we leren van elkaar. We zullen niet alles van deze verhalen kunnen doen op drie avonden, maar dat geeft niet. Als we maar zo ermee bezig zijn dat we er voor ons leven uit leren en het ons hart raakt.

Ik zie en hoor u dan ook graag om deze verhalen met elkaar te beleven.

Afke Maas-Smilde

Informatie: Ds. Liesbet Geijlvoet.

« Terug

Agenda

22
juli

Kerkdienst | ds. Wies Blomjous

Aanvang 10:00 uur

Lees verder >

Nieuws

14 juli 2018

Nieuws uit Vledder | Ouderenreis 2018

Lees verder >

8 juli 2018

Terugblik Ringdag

Lees verder >

2 juli 2018

Afscheid ds. Liesbet Geijlvoet - een fotoverslag van 24 juni

Lees verder >

18 juni 2018

Gelegenheidskoor voor Vredesdienst op 16 september

Lees verder >

4 februari 2018

Nieuwe flyer met activiteiten van februari t/m september

Lees verder >

Preken

15 juli 2018

Preek 15-07-2018 | Zr. F. Riesmeijer

Lees verder >

Levenslicht

21 juli 2018

Levenslicht nr. 4 - juni 2018

Lees verder >

© Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer Colofon Disclaimer Sitemap

Aalsmeer.nu | Lab 35