Uitgebreid verslag van geslaagde bazardag

Nieuws

16 november 2010

Uitgebreid verslag van geslaagde bazardag

Bazar Doopsgezinde Gemeente weer een groot succes

Zaterdagmorgen 13 november staan de trouwe, soms professionele, rommel- of boekenmarktbezoekers, al vroeg in de rij. Om precies 10.30 uur gaat de deur van de Doopsgezinde Gemeente open voor de jaarlijkse bazar. Ze weten waarvoor ze komen, doelgericht gaan ze er op af. Het is de traditionele start van deze bijzondere dag. Er zullen deze dag heel veel verschillende mensen volgen. De bazar kent een rijke traditie. Sommige bezoekers komen er al veel langer dan 25 jaar, anderen zijn er voor het eerst. Maar haast iedereen voelt zich er direct thuis. “De bazar voelt als een warm bad”, mocht ik optekenen uit de mond van een zeer trouwe bezoeker. “Ik kwam hier al in 1977, toen was ik 9. De allerleukste attractie vond ik toen om dubbeltjes in een teil met water te gooien. Op de bodem lagen bierdoppen en als je dubbeltje in een bierdop kwam, dan had je een prijs gewonnen. Dominee Sipkema zat er bij. Ik vond het echt het einde! Zou die attractie nog eens terug kunnen komen?”

Nieuw dit jaar is het Wii-spel. Je moet er skischansspringen, “Helemaal niet makkelijk, hoor!” Ik loop er een vlotte twintiger tegen het lijf, Frederike: “Ik vind de hele bazar supergaaf, maar dit schansspringen is echt het hoogtepunt!” Helaas komt ze niet zo ver als supertalent Mariska van Leeuwen: “Ach, ik deed maar wat. Ik stond er heel relaxed op.” Een dagje gratis treinen door Nederland is haar prijs.

Het schansspringen op de Wii is natuurlijk vooral grappig, maar er zijn ook ontroerende momenten. Het overkwam bazarvrijwilligster Jos Hofman: “Er kwam een meneer een lootje kopen voor de zuivelmand en terwijl hij het lootje invulde, vertelde hij dat hij en zijn vrouw al jaren naar de bazar kwamen. Vroeger namen ze ƒ 50,- mee. Dat bedrag mocht op. In de loop der jaren is het € 50,- geworden en dit jaar hadden ze het verhoogd naar € 60,-. Ze hadden namelijk een financiële meevaller en daar mocht iedereen van profiteren. Voor € 60,- hadden zij een gezellige middag en de goede doelen profiteerden er ook van. Vervolgens ging die meneer naar de Bindingzaal om een taart te winnen, dat was zijn ding. Zijn vrouw ‘stroopte de rommelmarkt en de boekwinkel af’, zoals hij zei.”

Iedereen heeft zo zijn of haar eigen ‘bazarverhaal’. Jaap van Leeuwen, staflid, had heel veel positiefs gehoord: “Ik heb gehoord van bezoekers dat ze onze bazar zo goed georganiseerd vinden. De boekenkamer leek wel een bibliotheek, zo netjes was alles gesorteerd. En de kledingkamer hing vol met mooie kleding, net alsof je in een echte winkel bent.” Een bezoeker vulde aan: “De rommelmarkt ziet er ook zo keurig uit, alles is netjes uitgestald. Je ziet dat het met liefde en enthousiasme wordt gepresenteerd.”

 

Een mevrouw: “Het is ook echt Aalsmeers om zoveel bloemen en planten te zien.” Op de bazar draait het om de leuke activiteiten, het doel is om geld in te zamelen voor een aantal goede doelen en voor de Doopsgezinde Gemeente zelf, maar voor veel mensen is het ook een plek van ontmoetingen. Het lijkt wel alsof heel Aalsmeer naar deze bazar komt. Maar de mensen komen niet alleen uit Aalsmeer. Nogmaals Jaap van Leeuwen: “Bijzonder vind ik het ook dat er niet alleen Aalsmeerders komen, maar dat ook veel mensen van buiten komen! Mijn collega uit Capelle aan de IJssel komt graag met zijn gezin naar onze Bazar. Gabe en Betty (Hoekema) waren er uit Haren. En zo zijn er nog veel meer van buiten Aalsmeer gesignaleerd.” Een meisje van 10: “Het leukst van de bazar vind ik dat ik drie taarten heb gewonnen. Ik heb er twee weggegeven. Verder had ik heel veel prijsjes! Wel twintig!” En een ander meisje (12): “Ik vond lootjes verkopen bij het rad het leukst. En om te doen vond ik het WII-en het leukst.” Tot slot een reactie van een vrijwilligster, tevens lid van de kerkenraad: “Ik vond het een heel fijne en leuke bazar. Het was gezellig. Wat ik heel apart vond is dat je raden kon hoeveel centimeter slagroom er bij het leegspuiten van zo’n spuitbus gemeten kon worden. Het was iets nieuws en ik vond dat heel verrassend. Maar het leukste vind ik altijd de eerste ronde van het Rad van Avontuur voor alle vrijwilligers, ’s ochtends bij de koffie voordat de bazar echt begint.”

Netto resultaat ruim € 25.000,-
Om 17.20 uur is de laatste ronde van het Rad van Avontuur afgelopen. Van alle verlotingen en prijsvragen worden de winnaars bekendgemaakt. Elders in het gebouw wordt al het geld geteld. Rond 20.00 uur tijdens de maaltijd met een deel van de vrijwilligers wordt de einduitslag bekendgemaakt. Deze dag heeft, na aftrek van alle kosten, ruim € 25.000,- netto opgeleverd, bijna € 1.000,- meer dan vorig jaar. Het is een geweldig resultaat. Jaap van Leeuwen: “Ik vond het weer een feest om mee te mogen maken en om dankbaar voor te zijn. Toen ik het bedrag van de opbrengst de zondag na de bazar in de Karmelkerk tijdens de oecumenische dienst hoorde noemen, drong het pas echt tot me door hoeveel geld het is! En dat ontroerde me! Het applaus dat daar klonk komt alle medewerkers, gulle gevers en bezoekers meer dan van harte toe! Ik krijg nu al weer zin in volgend jaar!” Voor de goede orde: volgend jaar, in 2011, is de bazar op zaterdag 12 november.

 

Dit fotoalbum is alleen aan de kant van de bezoeker zichtbaar.

« Terug

Agenda

14
december

Kring Oase

Aanvang 14:30 uur

Lees verder >

Nieuws

4 december 2017

Familiekerstfeest onder de boom

Op zondag 17 december om 16.00 uur

Lees verder >

3 december 2017

Adventsproject 'Hart voor onderwijs' in Nepal

Lees verder >

27 november 2017

Prijswinnaars van de bazar

Lees verder >

13 november 2017

Films en interviews 75 jaar kampen

Lees verder >

30 oktober 2017

De beuk is gekapt

Lees verder >

Preken

Levenslicht

9 december 2017

Levenslicht nr. 7 - oktober/november 2017

Lees verder >

© Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer Colofon Disclaimer Sitemap

Aalsmeer.nu | Lab 35